discriminare a minoritatii sau santaj sentimental?

 asa cum se stie deja am vizitat recent o parte minunata a romaniei, cea de vest. bun, se stie ca nu sunt xenofoba, rasista si nu agreez discriminarile de nici un fel, nu exista un motiv suficient de bun pentru a incuraja acest lucru. inchidem paranteza si continuam cu subiectul pe care vreau sa-l atac.
 sunt in romania, vorbesc limba romana in calitate de cetatean la romaniei si ajung intr-un satuc frumos asezat la poalele muntilor unde oamenii nu cunosc limba, cu toate ca si ei sunt cetateni romani ca si mine si traiesc in tara numita romania. nu stiu de voi dar mie imi da cu virgula.
respect, admir si incurajez pastrarea traditiilor etnice, dar de aici si pana la a invata limba mostenita, fara a cunoaste in paralel macar un bob din limba tarii in care traiesti mi se pare fie inconstienta, fie nesimtire. cu toate astea cel mai tare m-au infuriat acele placute cu numele localitatilor in care intram pentru ca erau scrise si in limba romana si in cea maghiara . de cand a devenit limba maghiara a doua limba vorbita in tara asta? eu am ramuri germane, macedonene, rusesti si romanesti in mine si cu toate astea vorbesc fluent limba romana, de fapt sunt romanca pentru ca m-am nascut in romania, nu in rusia, nu in germania, nu in macedonia.
absurdul insemnelor respective nu face altceva decat sa alimenteze aceasta inconstienta a oamenilor respectivi. ma intreb oare in ce limba studiaza copii din localizatile respective, oare au manuale in limba romana pentru a studia in scolile de pe teritoriul romaniei sau sunt manuale in limba maghiara? din nou aduc aminte ca nu am nimic impotriva vreunei nationalitati, etnii si asa mai departe, ador mancarea specific maghiara (si credeti-ma eu sunt mofturoasa la mancare), dar nu pot inchide ochii atunci cand vad asemenea lucruri desfasurandu-se.
 
prefer sa inchei aici pentru ca simt cum mi s-au inrosit urechile si n-as vrea sa supar cu o vorba necugetata pe nimeni, astept mai degraba revenirea calmului si gandirea la rece. intre timp va las cateva citate ale primului ministru al australiei cu privire la problemele (asemanatoare de altfel) intampinate odata cu numarul tot mai mare al populatiei musulmane (pe care de asemenea o stimez). poate invatam ceva de la acest om, pentru mine mare:
 
"IMIGRANTII SI NU AUSTRALIENII TREBUIE SA SE ADAPTEZE. Asta e, va convine sau nu. Sunt satul de ingrijorarea acestei natiuni in privinta ofensarii unor indivizi sau a culturii acestora. De la atacul terorist din Bali incoace suntem martorii unui val de patriotism venit din partea majoritatii australienilor. 
Aceasta cultura s-a creat in peste doua secole de zbateri, incercari si victorii a milioane de barbati si femei in cautarea libertatii. 
Vorbim mai cu seama ENGLEZA, nu spaniola, libaneza, araba, chineza, japoneza, rusa sau orice alta limba. In consecinta, daca doriti sa fiti parte a acestei societati, invatati limba!
Majoritatea australienilor cred in Dumnezeu. Asta nu e vreo aripa crestina de dreapta sau o presiune politica, ci un fapt, intrucat barbati si femei de credinta crestina, pe principii crestine, au fondat aceasta natiune, ceea ce este clar documentat. E cu siguranta adecvat a se afisa asta pe peretii scolilor noastre. Daca Dumnezeu este o ofensa pentru voi, va sugerez sa considerati o alta parte a lumii ca fiind casa voastra, intrucat Dumnezeu este parte a culturii noastre.
Vom accepta credintele voastre fara a va intreba de ce. Tot ce va cerem este sa o acceptati pe a noastra si sa traiti cu noi in armonie si bucurie pasnica . 
Aceasta este PATRIA NOASTRA, PAMANTUL NOSTRU si STILUL NOSTRU DE VIATA si va vom permite orice oportunitate pentru a va bucura de toate acestea. Dar imediat ce incetati a va mai plange, vaita si ingrozi de Steagul nostru, de Onoarea noastra, de crezul nostru Crestin, de Stilul nostru de Viata, va recomand cu caldura sa profitati de o alta mare liberatate australiana, LIBERATATEA DE A PLECA. 
Daca nu sunteti fericiti aici, atunci PLECATI. Nu v-am obligat noi sa veniti aici. Voi ati solicitat sa fiti aici. Asadar, acceptati tara pe care VOI ati dorit-o." 
Prime Minister Kevin Rudd Australia
 

Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X